بدین ترتیب در این روش با حضور مناقصه گران در زمان و مکان تعیین شده پس از طی مراحل مشخص شده در قانون برگزاری مناقصات و بر اساس دستورالعمل تعیین دامنه قیمت متناسب پیشنهادی، برنده مناقصه تعیین خواهد شد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که متناسب ترین قیمت پیشنهادی لزوما به معنی ارائه ی کمترین قیمت پیشنهادی نخواهد بود، بلکه سه عامل قیمت، کیفیت و زمان هر سه در فرایند انتخاب برنده مناقصه، تاثیرگزار می باشند.
بنا به قانون برگزاری مناقصات، مراحل انتخاب برنده مناقصه در مناقصات یک مرحله ای و دو مرحله ای متفاوت می باشد که در زیر به شرح آن خواهیم پرداخت:
مناقصه یک مرحله ای معمولا زمانی اتفاق می افتد که خدمات و یا کالای مورد معامله در بازار از کیفیت یکسانی برخوردار باشند لذا مناقصه گزار تنها به ارزیابی کیفی (ارزیابی توان انجام تعهدات مناقصه گران) بسنده کرده و شرکت یا شخصی که پایین ترین قیمت پیشنهادی را ارائه نموده باشد را به عنوان برنده مناقصه در نظر خواهد گرفت.
بر همین اساس، پاکات پیشنهادی شرکت کنندگان مناقصه در یک جلسه بازگشایی شده و در همان جلسه برنده تعیین می گردد.
در این مناقصه علاوه بر ارزیابی کیفی، لزوم ارزیابی فنی-بازرگانی نیز از جانب مناقصه گزار تشخیص داده می شود.
بدین ترتیب نتایج ارزیابی فنی-بازرگانی پیشنهادها پس از تشکیل کمیته فنی، به کمیسیون مناقصه، گزارش داده خواهد شد و بر اساس مفاده ماده ۱۹ قانون برگزاری مناقصات، برنده مناقصه تعیین می گردد.
در واقع در این نوع مناقصه، مشخصات، استاندارد ها، کارایی، دوام و سایر ویژگی های فنی بازرگانی پیشنهاد دهندگان معیار ارزیابی قرار می گیرد و صرفا پیشنهاد کمترین قیمت، مبنای انتخاب برنده نخواهد بود.
بر این اساس حتی ممکن است پس از تراز نمودن قیمت ها، بالاترین پیشنهاد قیمت ارائه شده، از جانب مناقصه گزار به عنوان برنده مناقصه انتخاب گردد چرا که پس از ارزیابی، توانسته است بالاترین امتیاز فنی را از بین شرکت کننده های دیگر از آن خود نماید.
مطابق با بند “الف” ماده “20” قانون برگزاری مناقصات و بر اساس موارد ذکر شده در بالا بسته به نوع مناقصه، برنده اول تعیین می گردد و شخص یا شرکتی که تفاوت قیمتی پیشنهادی وی با برنده اول، کمتر از مبلغ تضمین باشد از جانب مناقصه گزار به عنوان برنده دوم اعلام می گردد.
علت تعیین برنده دوم مناقصه حفظ صلاح مناقصه گزار در صورت انصراف برنده اول می باشد.