کلان روند ، کیفیت زندگی ، تعادل کار و زندگی
در قسمت اول این نوشتار از روندها و کلان روندها گفتیم وبه تاثیرات آنها بر زندگی شخصی ، خانوادگی و کاری بشر اشاره نمودیم . در این قسمت سعی داریم، به نتیجه نهایی این تلاش بشر بپردازیم که ماحصل تمام این تغییرات باید برای ارتقا زندگی بشر باشند و مفهوم کیفیت زندگی حتما در این تحولات در نقطه اوج نتایج قرار میگیرد .
اما متاسفانه همیشه این تلاشها در به خدمت گرفتن ، خدمات جدید، برای بهبود زندگی بشر نبوده است. استفاده از دانش در جهت عکس منافع انسانی برای ساخت انواع سلاحهای کشتار جمعی و سلاحهای شیمیایی و بیو لوژیکی نمونه کوچکی از تلاش بشر بر ضد حیات خودش میباشد . در دنیای کنونی بعضی از کشورها برای نشان دادن قدرت و برتری خود و در اختیار گرفتن منابع بیشتر ، یکی از راه ها را ، داشتن قدرت نظامی برتر و مطلق در دنیا میدانند و همین امر باعث ایجاد جو فشار و تهدید در دنیا شده که تعادل کیفیت زندگی در کشورهای مختلف را برهم زده است.
مردمانی در آفریقا و آسیا بالاترین کیفیت زندگی برایشان داشتن یک وعده غذا میباشد و در همان حال در آمریکا و اروپا سطح و کیفیت زندگی بسیار فراتر از تصورات یک شهروند جهان سومی میباشد .اکنون دیدگاه عمومی بر مسئله کیفیت زندگی صرفا بر مبنای درآمد و در حوزه یک خانواده نمیباشد ، بلکه این مطلب عنوان میشود که فراتر از خانواده و در سطح شهر،کشور و حتی منطقه و دنیا فاکتورهایی نظیر امنیت ، اجتماع سالم ، آزادی ، رفاه عمومی مطرح میباشند که ساختار اصلی کیفیت زندگی را شکل میدهد و سپس مسایلی نظیر بهداشت و درمان ، تحصیلات و پول و ثروت ذکر میشوند .
در جهان پیش روی ما شاید واژگانی نظیر پول اصلا وجود خارجی نداشته باشند و حتی ثروت بر اساس پول سنجیده نشود لذا اینجا بحث کلان روندهای کیفیت زندگی انسان مطرح میگردد که باعث تحولات عظیمی در نگرش انسان در مورد کار و زندگی خواهد شد .
بهتر آن است اینگونه تصور نماییم زندگی آینده ما ( بشر ) بر مبنای اصول انسانی و اخلاقیات بنا خواهد شد و تنها کارهای نیک خواهد توانست رتبه و جایگاه انسانها را مشخص نماید و در یک جامعه آزاد و برابر با کیفیت یکسان زندگی (مطابق با استانداردهای دلخواه بشر ) که با پیشرفتهای عظیم هر چه را که خواسته برای رفاه خود مهیا نموده است ، تنها پول رایج ما ، اعتباری است که جامعه به ما به واسطه دیگر دوستی و نیک اندیشی خواهد داد همانگونه که در ادیان متفاوت این نیکوکاری و رسیدن به مدینه فاضله یا بهشت موعود ، وعده داده شده است و ساختار کلی کیفیت زندگی و کیفیت کارحتما تغییرات عمده ای بر این اساس ، به خود خواهد دید .
ولی الان برای رسیدن به این آمال و آرزوها باید چاره اندیشید و بگونه ای برنامه ریزی نمود که امکان استفاده از آنچه داریم برای همه ( حداقل در یک کشور ) آماده شود . وگرنه این اختلاف سطح زندگی و یا همان اختلاف کیفیت زندگی چالشی عظیم برای دولتهایی ایجاد خواهد کرد که فراموش نموده اند ، تمام کلان روندهای جامعه بشری ، در حال حرکت بسوی دستیابی به متعالی ترین سطح زندگی برای ملت خود هستند و چه بخواهند و چه نخواهند این امر میسر میگردد چون انسان ها میخواهند به سمت تعالی حرکت کنند و دولتها نمیتوانند مانع این خواسته گردند ، پس بشر باید از الان تطبیق را شروع نماید تا در زمان مناسب با پیش بینی درست ، سرعت داشتن بهترین کیفیت زندگی شخصی ، خانوادگی و کاری را افزایش داده و باعث تحولات عظیم در شهر ، کشور ، منطقه و جهان پیرامون خود شود .
زیباترین نتیجه این روند ، تفکریست که ذهن انسان را معطوف به این امر مینماید که بهترین کیفیت زندگی برای من ( کاری و شخصی )، در گرو داشتن بهترین زندگی برای همنوع من میباشد و این سنگ زیربنای صلح و امنیت در جهان میباشد .
در این بین توجه به مفهوم تعادل کارو زندگی نیز شده است زیرا علیرغم تمام تغییرات پیش بینی شده ، نیاز به تلاش و کارمضاعف در دنیای متنوع اینده برای رسیدن به حداکثر رفاه ، حتما تعادل کارو زندگی را برهم خواهد زد و در واقع این تناقض آشکار ، تمام تلاشهای بشر برای داشتن زندگی آرمانی ، را بی اثر خواهد کرد لذا باید مقوله "تعادل بین کار و زندگی خانوادگی" را نیز یک کلان روند فعال در آینده بدانیم .